Vietnam, met zijn rijke geschiedenis en cultuur, vormt een fascinerend hoofdstuk in de geschiedenis van Zuidoost-Azië. Van oorlogen en strijd tegen koloniale overheersers, tot een periode van economische groei en stabiliteit - het land heeft veel beleefd en heeft veel veranderd.
Het is een verhaal over hoe een land zich aanpast en evolueert door de eeuwen heen, en in de huidige wereld een plek wil bezetten waar het economisch gezien niet wordt ondergewaardeerd.
Maar wat betekent het om een 'Tijger' te zijn in de context van de Aziatische tijgers? De term "Aziatische tijgers" wordt vaak gebruikt om vier Zuidoost-Aziatische landen te beschrijven: Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en Thailand. Deze landen hebben ongelooflijke economische groei geregistreerd en zijn daardoor belangrijk geworden op de internationale toneelstelling.
Vietnam zou kunnen proberen om een derde generatie Aziatische Tijger te worden - een land dat zichzelf kan uitbreiden tot nieuwe technologieën, een krachtig dienstenleidend vermogen ontwikkelt en op een creatieve manier innovatief is.
Een mogelijke strategie voor Vietnam om dit te bereiken is het focussen op de informatietechnologie-industrie en de service-economie. Het is een bekend feit dat deze sector enorm toeneemt in het land. Er is een stijgende vraag naar professionele diensten, en er is een steeds meer gevarieerde economie die een diversificatie nodig heeft.
De landbouwsector vormt ook een grote economische factor voor Vietnam. Landbouwproducten vormen ongeveer 20% van de totale exportwaarde van het land. Het verbeteren van landbouwpraktijken kan dus de levensstandaard in landelijke gebieden verbeteren en de economische positie van het hele land verbeteren.
In de jaren zestig was Vietnam een van de armste landen ter wereld. Maar nu geniet het land van een snelle economische groei en het wordt beschouwd als een van de snelstgroeiende landen ter wereld. In de laatste drie decennia is de economie exponentieel gegroeid en de inflatie is beheerst. Dit komt vooral door de succesvolle invoering van markteconomische hervormingen die zijn genoemd naar Đổi Mới, ofwel "wijziging", die in 1986 werden ingevoerd.
Vietnam is echter nog steeds onderworpen aan een aantal interne en externe uitdagingen die zijn gerelateerd aan de economie. Een van de grootste uitdagingen is het behouden van een balans tussen economische groei en milieu- en natuurlijke hulpbronnen beschermen. Het land maakt momenteel ook gebruik van een overdaad aan subsidieën, wat een druk kan opleggen op de publieke begroting. Daarnaast is de schuld van het overheidsbudget in het jaar 2021 toegenomen.
De toekomstige economische groei van Vietnam zal afhangen van de mate waarin de overheid de huidige uitdagingen aanpakt en de toekomstige kansen benut. De toekomstige economische succes zal afhankelijk zijn van een aantal cruciale factoren, waaronder de aanpassing aan mondiale handelsnormen, de toename van buitenlandse investeringen, de verbetering van de infrastructuur en de bevordering van innovatie en technologische innovatie.
Al met al, is de mogelijkheid voor Vietnam om een Aziatische Tijger te worden zeer reëel. Met de juiste beleidsaanpak en een doelgerichte strategie om deze uitdagingen aan te pakken en kansen te benutten, kan Vietnam wel degelijk zijn status van draak omzetten tot die van een krachtig Aziatische Tijger.